Wielkanoc na Kocierzu

14 kwietnia 2019 19:46:20

  Bogactwem i różnorodnością regionalnych potraw obfitowały stoły z wielkanocnym śniadaniem w Baciarskiej Chacie.  Na stołach znalazły się m.in. jaja wielkanocne przygotowane na kilkanaście sposobów, staropolskie potrawy, smaczne szyneczki, pachnące swojskie kiełbaski, rolady, pieczenie, pasztety. W wielkanocnym Konkursie Potraw Regionalnych nie mogło również zabraknąć smakowitych nalewek oraz koszy ze święconką. Wszystko barwnie uzupełniały stroiki oraz wielkanocne palmy.

  

Wielkanoc na Kocierzu

  Jak przyroda budząca się z zimowego snu z odcieniami żółci i zieleni, tak piękne i estetyczne kompozycje przygotowały panie z Kół Gospodyń Wiejskich na wielkanocne stoły, prezentowane podczas tegorocznego konkursu.

  Doroczne przedświąteczne spotkanie zorganizowano dzięki gościnności właścicieli ośrodka na Kocierzu państwa Lucynę i Stanisława Sordylów w Baciarskiej Chacie ośrodka wypoczynkowego Kocierz Hotel & SPA w sobotę 13 kwietnia br. Podczas spotkania przeprowadzono XVIII Konkurs Potraw Regionalnych "Stół Wielkanocny 2019".

 Tradycyjnie, tę regionalną imprezę prowadziła prezes Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Andrychowie Czesława Wojewodzic, która przybliżyła uczestnikom spotkania zwyczaje oraz symbolikę związaną ze Świętami Wielkanocnymi. W tegorocznym, wielkanocnym spotkaniu na Kocierzu uczestniczyła rekordowa liczba zaproszonych gości, a samo spotkanie nabiera coraz większego rozmachu.

   

  Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich od lat, na tydzień przed Świętami Wielkanocnymi, organizuje Konkurs Potraw Regionalnych. Pomysł zorganizowania imprezy pojawił się w 2000 roku., a pomysłodawcami byli Czesława Wojewodzic wraz ze śp. Zbigniewem Mieszczakiem.

    

   Poświęcenia stolików i pokarmów wielkanocnych dokonał ks. proboszcz parafii Targanice Mirosław Włoch.

  Zwyczaj święcenia pokarmów przywędrował do Polski z Zachodu Europy około XII wieku. Początkowo pokarmy święcono w domach. Należało poświęcić wszystko to, co miało być spożyte na śniadanie wielkanocne. Później świecono pokarmy na powietrzu - pod krzyżem. W końcu XVIII wieku święcenie przeniosło się do świątyń i tak jest do dziś. Dzisiaj w koszykach niesionych do święcenia można znaleźć wszystko - byle było dużo i kolorowo. Tymczasem - dobór potraw w koszyku nigdy nie był przypadkowy. Od wieków każdy Boży dar symbolizował coś innego - uznawanego przez tradycje.

 Do 7 potraw należały obowiązkowo:

Chleb - pokarm podstawowy niezbędny do życia. 

Jajko - dowód na odradzające się życie.

Sól - minerał życiodajny, bez soli nie ma życia. To także oczyszczenie - samo sedno istnienia i prawdy.

Wędlina - zapewnia zdrowie i płodność

Chrzan - zawsze był starym ludowym znamieniem wszelkiej siły fizycznej i krzepy.

Ciasto - jako symbol umiejętności i doskonałości gospodyń domowych

Koszyk z wikliny - słomy wyścielony białą serwetą i przybrany zieleniną - jest oznaką radości.
Baranek - na cześć tryumfu Chrystusa.

    

  Komisja Konkursowa w składzie: Zofia Oboza (przewodnicząca), Stefania Matejko-Zaremba oraz Harlies Preissen dokonała oceny koszyczków ze święconką

  Koszyków Wielkanocnych, uwzględniając tradycjonalizm, charakterystykę składników oraz estetykę wykonania. Ocenia poddano 16 koszyków. I miejsce komisja przyznała dla KGW Roczyny, II miejsce zdobyły: KGW Głębowice, KGW Brzećnica, KGW Targanice oraz KGW Sułkowice Łęg. Równorzędne III miejsce zdobyło pozostałych 11 Kół Gospodyń Wiejskich.

  W tym samym składzie Komisja oceniła 18 stroików wielkanocnych oraz 14 palm wielkanocnych.  Decyzją Komisji Konkursowej w konkursie na najładniejszy Stroik Wielkanocny  I miejsce zdobyło KGW Roczyny, II miejsce Komisja przyznała dla KGW Świnna Poręba, KGW Nidek, Gospodynie Gierałtowiczki oraz Gospodynie Inwałd. Równorzędne trzecie miejsce zajęło pozostałych 13 Kół Gospodyń Wiejskich.

  Oceniając Palmy Wielkanocne Komisja Konkursowa przyznała I miejsce dla KGW Andrychów, II miejsce zdobyły KGW Zagórnik, Gospodynie Frydrychowice, KGW Sułkowice Bolęcina, KGW Świnna Poręba. III miejsce zajęło pozostałych 9 Kół Gospodyń Wiejskich.

     

  Podczas wielkanocnego spotkania w Baciarskiej Chacie powołano Komisję Konkursową do oceny Nalewek Babuni. Przygotowanych przez poszczególne koła 16 nalewek oceniała komisja w składzie: Marzena Jurek (przewodnicząca), Robert Beckers i Janusz Komendara. Pod uwagę brano bukiet zapachowy, tradycjonalizm oraz estetykę opakowania.

  Po wyczerpującej pracy Komisja przyznała I miejsce dla KGW Targanice za Jesienny smak. II miejsce zdobyły: Gospodynie z Inwałdu za Nalewkę Kawową, KGW Roczyny za Miodówką, KGW Sułkowice Bolęcina za Nalewką Chyli. Miejsce III zdobyła KGW Brzezinka za Nalewkę Malinową.

  W konkursie głównym potraw regionalnych "Stół Wielkanocny 2019" ocenie poddano 15 stołów wielkanocnych. Oceny podjęła się Komisja Konkursowa w składzie: Jadwiga Sopicka (przewodnicząca), burmistrz Landgraaf Raymond Vlecken, Maria Komendera oraz Dariusz Tobiasiewicz. Oceniano tradycjonalizm, smak i ekspozycję dwóch wybranych potraw oraz estetykę stołów wielkanocnych.

  Decyzją Komisji Konkursowej nagrodę główną tegorocznego konkursu GRAND PRIX zdobyło KGW Rzyki. I miejsce komisja przyznała równorzędnie dla: KGW Klecza Zarąbki, KGW Roczyny, KGW Zagórnik. Miejsce II zdobyły ex aequo: KGW Andrychów, Gospodynie Frydrychowice, KGW Głębowice, KGW Świnna PorębaMiejsce trzecie ex aequo zajęły: KGW Brzezinka Dolna, Gospodynie Gierałtowiczki, Gospodynie Nidek, KGW Sułkowice Bolęcina, KGW Sułkowice Łęg, KGW Targanice Dolne, KGW Targanice Górne.

  Jedną z ważnych części wielkanocnego spotkania była degustacja potraw regionalnych, przygotowanych przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich.

  Organizatorem wielkanocnego spotkania w Baciarskiej Chacie było Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Andrychowie



Udostępnij na FacebookUdostępnij na Google+Udostępnij na Twitter

Dodaj komentarz

Pamiętaj! W internecie nie jesteś anonimowy.


Odśwież obrazek.

Przepisz tekst z obrazka

Komentarze

Redakcja serwisu Powiatlive.pl nie odpowiada za komentarze zamieszczone pod artykułami i nie utożsamia się z ich treścią. 

    Ostanio dodane