Projekt „KUCHNIA” - kulinarna podroż przez smaki czterech krain

6 czerwca 2019 13:44:53

  Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Wadoviana” od zeszłego roku realizuje projekt „Kulinarne Unikaty Chałup – Nowością Inspiracją Atrakcją – KUCHNIA”, zakładający współpracę 4 sąsiadujących ze sobą Lokalnych Grup Działania: Stowarzyszenia LGD „Podbabiogórze”, Stowarzyszenia LGD „Dolina Soły”, Stowarzyszenia LGD „Żywiecki Raj” oraz Stowarzyszenie LGD „Wadoviana”. Projekt miał na celu ożywienie regionalnych tradycji kulinarnych i upowszechnienie lokalnych potraw tradycyjnych oraz zachowanie dziedzictwa kulinarnego.

  

Projekt „KUCHNIA” - kulinarna podroż przez smaki czterech krain

  W ramach projektu na terenie każdej LGD (Lokalnej Grupy Działania) odbył się Festiwal Smaku – impreza kulinarna, podczas której panie z Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń prezentowały potrawy regionalne.

  W czasie Festiwalu Smaku w Wadowicach zorganizowano warsztaty tradycyjnego ubijania masła, które cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. W projekt zaangażowani zostali również restauratorzy, dzięki pomocy których, utworzono i oznakowano szlak kulinarny pod nazwą „Kulinarne Dziedzictwo Kulturowe”.

  Szlak łączy lokalnych przedsiębiorców promujących w swoim menu potrawy charakterystyczne dla naszego regionu. Punkty na szlaku kulinarnym, zostały oznaczone tablicami a poruszanie się po szlaku, ułatwia wydana w tym celu specjalna mapa. Restauratorzy wzięli także udział w konkursie „Kulinarne powroty – smaki czterech regionów”, który miał na celu wyłonienie najlepszych regionalnych potraw związanych z obszarem działania LGD „Wadoviana”. Zwieńczeniem projektu było wydanie publikacji „Kulinarne Smaki Czterech Krain” – przewodnika kulinarnego, zawierającego opisy miejsc kulturowych i przyrodniczych mających wpływ na sztukę kulinarną a także wiele przepisów kulinarnych i ciekawostek z obszaru każdego LGD.

  Projekt współpracy „KUCHNIA” oprócz promocji produktów lokalnych i dziedzictwa kulturowego, był niebywałą okazją do poznania kuchni partnerów projektu – tradycyjnych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, nawiązania współpracy z restauratorami, zintegrowania członkiń KGW które spędziły wiele godzin wspólnie w podróży, w czasie Festiwali Smaków czy innych spotkań związanych z realizacją projektu a także do zacieśnienia więzi między współpracującymi Lokalnymi Grupami Działania i mieszkańcami terenów LGD.

Udostępnij na FacebookUdostępnij na Google+Udostępnij na Twitter

Dodaj komentarz

Pamiętaj! W internecie nie jesteś anonimowy.


Odśwież obrazek.

Przepisz tekst z obrazka

Komentarze

Redakcja serwisu Powiatlive.pl nie odpowiada za komentarze zamieszczone pod artykułami i nie utożsamia się z ich treścią. 

    Ostanio dodane